Estetiskt lärande i förskolan – B1, färgaktivitet

När jag googlade runt på internet hittade jag ett helt temaarbete kring färg och fastnade för specifikt en av de aktiviteterna som ingick i temat. Nämligen att låta barn trycka ut tre olika klickar av Ready Mix färg i en plastficka, försluta öppningen och låta de undersöka vad som händer om färgerna blandas ihop.

Aktiviteten fokuserar på hur färger blandas med varandra och att resultatet av två färger kan leda till en färg. Aktiviteten öppnar också upp för undervisande av olika färger, dess namn och utseende. Färgerna som kommer att användas är de tre grundfärgerna, röd, blå och gul. I läroplanen för förskolan står det att ”Barnen ska ges tid, rum och ro till eget skapande. De ska få möjlighet att utforska, reflektera kring och beskriva sin omvärld.” (Lpfö18, 2018, s.9) 

Materiallista 

  1. Ready mix färg (röd, blå, gul)
  2. Plastfickor 
  3. Tejp av något slag

Innan undersökandet kring blandningen av färgerna sätter igång, vill jag att man diskuterar tillsammans med barnen vilka de tre färgerna är och vad barnen förknippar med dem. Det skulle man till exempel kunna göra genom att ställa öppna frågor kring färgerna, ”vad tänker du på när du ser färgen gul?” eller ”vilken känsla får du av den röda färgen?”. Efter diskussionen om färgerna är det dags att börja undersöka. Visa barnen hur man genom att trycka på färgerna kan förflytta dem, men försök att inte styra barnen åt något speciellt håll. Lyssna på och integrera med det barnen säger under undersökandets gång, hur uppfattar de blandandet av två färger, eller hur tycker de att färgen grön (som blir om gul och blå blandas) ser ut. 

Länk till hemsidan där jag hittade aktiviteten

https://skolbanken.unikum.net/skolbanken/planering/2327392098

Författare:

Studerar till Förskollärare på Uppsala Universitet på Campus Gotland! Häng med på min resa!

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s